Ooh, ensimmäinen kirjoituskertani!
Todella jännittävää, enkä oikein tiedä, mitä tähän pitäisi kirjoittaa. Mutta jos vain kertoisin vähän hevosharrastuksestani ja muusta, niin että mahdolliset lukijat tietäisivät, missä mennään.

Eli siis, olen nyt 15-vuotias, yhdeksäsluokkalainen, ihan tavallinen tyttö, joka rakastaa hevosia. Kuten varmaan moni muukin hevosharrastaja, myös minä haaveilen omasta silkkiturvasta. Ratsastusta olen harrastanut noin 5 vuotta, mikä ei taida vielä olla mikään mahtailun arvoinen aika, sillä tunnen itseni silti vielä harjoituksen tarpeessa olevaksi. Minulla on tässä suunnilleen vuoden verran ollut hoidettavana issikkaruuna ja minishettisori ja niiden seurana satunnaisia vierailevia tähtiä, kuten tällä hetkellä on kantavana oleva issikkatamma. Joka päivä käyn nämä suloisuudet ruokkimassa ja hoitamassa, mutta ruunalla en kamalasti ratsasta, sillä ikä lähentelee jo kolmeakymmentä, enkä pahemmin tällä orillakaan, säkäkorkeus kun jää alle metrin.
Vierailevina hevosina on hoidettavana ollut myös suomenpienhevosorivarsa (olipas pitkä sana) sekä yksi hieman yrmykyrmy suohenhevosruuna, niin ja olihan siellä myös kesän ajan shettisorikin! Tulossa varmaan minishettikselle kaveriksi toinen pikkupikkuponi, joten on kai vanhuksella kahdessa rasavillissä pikkuhevosessa kestämistä.
Niin ja, en ole kauheasti leireillä ollut, mutta nyt olin kaksi kesää peräkkäin issikkaleirillä, ja ehkä kolmas kerta tulee ensikesänä, ken tietää. Ja onhan niitä päiväseltään pidettyjä alkeisleirejä joskus vuosia sitten ollut ja ratsastusavustajanakin ratsastuskoulussa toiminut. Tällä hetkellä käyn vakiotunnilla ratsastamassa kerran viikossa, ja olen miettinyt yksityistuntien ottoa, mutta kun ne ovat niin kalliita...
Perheessäni on myös äiti saanut hevoskärpäsen pureman ja hänkin aloittanut uudestaan ratsastuksen (ratsastanut joskus nuorena). Äiti on aika epävarma ja pelokas ratsastaja, ja tietää sen itsekin, eikä muutenkaan vielä ole kamalan rohkea hevosten luona, aina varuillaan (mikä on tietty hyvä) ja silleen.
Siskokin löytyy, nuorempi sellainen ja onhan hänkin pari kertaa ratsastanut ja tykkää hevosten luona pörräämisestä, vaikka pelkääkin liian uteliaita polleja. Isä tietää suunnilleen miltä hevonen näyttää ja mitä sillä tehdään, mutta hän ei ole ratsastanut koskaan millään muulla kuin joskus nuorena poikana lehmällä.
Ratsastuksesta osaan sen verran, että kaikki askellajit onnistuu (plussana myös töltti ja hyvällä onnella passi), kääntäminen onnistuu, pysäyttäminenkin onnistuu... Pohkeenväistöjäkin ja taivutuksia sekä ympyröitä ja kiemurauria (ja mitähän vielä) ollaan myös harjoiteltu, joten nekin onnistuu, mutta sen pitemmälle koulupuolella ei olla ehditty. Esteistä puhumattakaan. Mitä nyt melko pieniä ollaan harjoiteltu, mutta itse en estepuolelle niin kamalasti halajakaan, vaikka onhan sekin ihan kivaa. Niin ja hevosen esittämistäkin ollaan ratsastuskoululla harjoiteltu.
Hevosten ruokinnasta en tiedä kovin paljoa, jokainen pollehan on oma yksilönsä ja näin, mutta siitä pitäisi vielä saada lisää tietoa, kuten myös sairauksista, joista tunnistan yleisimmät, mutta koska sairauksia ei ole "minun" hevosilleni sattunut tulemaan, ei niistä käytännön kokemusta ole. Ollaankin tässä menossa muutamalle kurssille äipän kanssa, tietoa imemään hevoshulluihin päihimme.
Perushoidot (hoito, madotus, kengitys) sujuu, tai no, ei kengitys eikä välttämättä madotuskaan, eläinlääkäri on sen yleensä antanut.. Eli kokemusta kyllä on, vaikkakaan ei hurjin määrin, mutta sitä tulee ajan myötä lisää ja eiköhän oman hevosen kanssa puuhailu tuo niitä hevosmiestaitoja parhaiten, niin ainakin uskon. Mitähän vielä? No, jos joltakin jäi jokin asia epäselväksi, kysykää ihan rohkeasti vain ja koitan vastata niin hyvin kuin osaan : )

Sitten vähän tästä "prosessista". Hevosen hankinta on kallis ja hengissä pitäminen vielä kalliimpaa. Tallivuokra ainakin yhdellä kaupungin talleista taisi olla se 280 € kuussa, mikä on aika iso summa (tosin joillakin talleilla joutuu maksamaan tuosta vielä kaksinkertaisesti). Joku taisi sanoa, että tämän 280 euron tallin lähellä olevalla toisella tallilla kuukausivuokra oli 100 €, mutta siihen ei sisältynyt ruokia, ja tämän kahdensadan talliin taisi sitten sisältyä. On varmaan pari muutakin tallia, joiden hintoja en vielä tiedä, mutta ahkerasti koitan kysellä :D Parhaimmalta tällä hetkellä kuulostaisi varmaankin tuo 280 talli, mutta kattellaan vielä, onko siellä edes vapaita paikkoja ja minkälaisia hintoja/tiloja muilla on.

Sitten hevosiin. Tätä varmaan kaikki ovatkin odottaneet :D Hankinnassa olisi siis lähes koko perheelle (isää ei tarvitse laskea mukaan :D) sopiva hevonen/poni, mieluummin hevonen, sillä naisväki tuppaa olemaan pitkäjalkaista, vaikkakin kevyttä sorttia. Hevonen olisi muutenkin muikeampi vaihtoehto, sillä eihän sitä tiedä kuinka pitkäksi tässä kasvetaan!
Rodulla ei nyt ole väliä, mutta en usko että hankimme mitään täysveristä kilpahevosta heti näin ensimmäiseksi hevoseksi, suokki saattaisi olla lähempää haettua. Kumminkin kiltti, rauhallinen, lapsiystävällinen ja helppo ratsastettava, jonka ikä saisi ylittää sen 10 vuotta, mutta mielellään alittaa 20.
Mutta koska meidän perhe ei ole mikään himorikas, ei hevosesta kovin paljoa voi pulittaa (äidin mielestä 3000 on liian iso summa), mutta jos sitä löytyisi joku täydellinen, uskoisin vanhempien suostuvan ostamaan sen hitusen kalliimmallakin.
 

Siinä taisikin olla aika lailla kaikki, mitä tarvitsee tietää, jos haluaa olla ajan tasalla. Nyt vain katselemaan ilmoituksia!